Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény
Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

A tájház néprajzi gyűjteménye  a XIX. század végi endrődi paraszti életet mutatja be. A múzeumlátogatás mellett érdekes kézműves - és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk a látogatókat.

Endrődi Tájház
Az endrődi településrész első muzeális kiállítóhelye az 1977-ben létesült tájház. Endrőd paraszt-társadalmának népi építészetét és lakáskultúráját bemutató múzeum. A műemlék jellegű védettséget élvező épület építtetője Hunya István 80 holdas nagygazda. A ház impozáns utcai homlokzata a polgárosodó paraszti ízlés klasszicista építőstílusát reprezentálja. Az előtornác oszlopai és féloszlopai között ívelt tetejű léckerítés fut végig. A helyi szóhasználatban „soromplónak” nevezik e kis kerítést. Az oszlopsor feletti párkányzatot és az oromfal timpanonját egy sor cserép vízvető választja el. A timpanonból élesen válnak ki a vakolatdíszek: alul az egymásba kapcsolódó éremsor, feljebb a padlásnyílást széles keret öleli körül. A házcsúcs tengelyében kereszt, felette pedig az építés évszáma római számokkal felírva szalagkeretben látható.
Belépve a kiskapun feljutunk a tornácra, amelynek ereszét markáns faoszlopok tartják, melyek régen „darulábasak voltak”.
A gazdaház az alföldi, középmagyar háztípusba tartozik, annak is az elő- és oldaltornácos változatába. A ház bejárata az oldaltornác felől nyílik és innen a konyhába vezet. A konyhából jobbra a nagyházba (nagyszoba), balra hidegházba (kisház, kis szoba), majd innen a fennkamrába jutunk. Az oldaltornác felől nyílik még a nagykamra (gabonás, daráskamra) bejárata, melyből leválasztva alakították ki a hombárt. A hombárdeszkák zsilipszerűen egymásra csúsztathatók, így a termény (gabona) mennyiségének megfelelően állítható be a magassága.
A nagykamra mellett a kocsiszín és a kétállásos istálló helyezkedik el.
Sajnos ma csak a főépület (lakóépület) látható, ugyanis a melléképületet (keresztülvaló) az 1920-as években lebontották. Figyelemre méltó a hátsó udvart körbevevő téglakerítés, mely egyidős az épülettel.

 

Belépő: Tejes áru 500 Ft/fő

Kedvezményes 400 Ft/fő

Múzeumpedagógiai programok

Múzeumunk a nagyszámú gyermeklátogatók részére kidolgozott csoportos gyermekfoglalkozásokat, valamint családi programokat.
A programok előzetes bejelentkezéssel rendelhetők meg.
A foglalkozások időtartama átlagosan 120 perc.

Bútorfestő foglalkozás
(Csoportos foglalkozás: 15-30 fő. Ára: 1200 Ft)
A bútorfestő foglalkozáson a gyerekek előre kifűrészelt lapokból csapolással raknak össze egy kelengyés ládát. Ezután különböző sablonok segítségével, színes motívumokkal díszítik.

Kézműves foglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A foglalkozás keretében a gyerekek kipróbálhatják a hagyományos kötélverő gépet, melyen színes köteleket készíthetnek. Fazekaskorongjaink segítségével belekóstolhatnak a kerámiakészítés tudományába. Az aprólékosabb munkát kedvelők, pedig a gyöngyfűzés rejtelmeibe tekinthetnek be.

Kemencés sütőfoglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A foglalkozáson a kemencés kelt tészták készítésével ismertetjük meg a látogatókat. A kelt tészta alapanyagain, és készítésének eszközein kívül megismerhetik a készítés menetét, sőt maguk is kipróbálhatják a perec, a kifli és a lángos készítését. Az elkészült „remekműveket” az udvari kemencénkben kisütjük, melyeket emlékbe hazavihetnek a programon résztvevők.

Mézeskalács-készítő foglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A mézeskalács-készítő foglalkozáson a gyerekek megismerhetik a mézes tészta készítésének menetét és alapanyagjait. Az előkészített tésztából pedig maguk is kipróbálhatják a mézes tészta formázását. Az udvari kemencénkben kisütött mézeskalácsokat, tojáshabbal vagy növényi magvakkal díszíthetik.

Csizmadiafoglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-20 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A falusi kézműves szakmák közül az egyik legfontosabb volt a csizmadia és cipész mesterség. A foglalkozáson a gyerekek megismerkednek a csizmakészítés menetével, a csizma fontos alkatrészeivel, valamint elkészítenek egy faszegekkel összeerősített csizmasarkat. A foglalkozás résztvevői eredeti lábbelikészítő eszközök alapján elkészített műtárgy másolatokon próbálják ki az egyes munkafolyamatokat.

Családi programok

Kemencés ételek bemutatója
(Családi program 10-15 fő. Ára: 3000 Ft/fő)
Az ételkészítési bemutatón a kemencében való sütés és főzés rejtelmeibe vezetjük be a részvevőket. Bemutatjuk igény szerint a cserépfazékban való főzést és a bádog tepsiben készülő kelt tészták és más sültek elkészítését. A résztvevők nemcsak az ételek elkészítését tanulmányozhatják, hanem a kemence fűtésében is részt vehetnek.

Falusi disznótor bemutató
(Csoportos foglalkozás 15-20 fő. Ár igény szerint változó.)
A bemutatón a résztvevők megismerhetik a falusi disznóölés folyamatát, illetve a sertés feldolgozását a kész ételekig. A hagyományos szalmás perzselés mellett, bemutatjuk a fatüzeléses perzselő használatát is. Az érdeklődők tevékenyen részt vehetnek a munkálatokban a felbontástól a kolbász és hurkakészítéséig.

Cím
5502 Gyomaendrőd, Sugár út 20.
Telefon
+36 (20) 2380046
E-mail
sznephaz@gmail.com
Nyitva tartás
hétfő: 9:00-14:00
kedd: 9:00-14:00
szerda: 9:00-14:00
csütörtök: 9:00-14:00
péntek: 9:00-14:00
szombat: 9:00-13:00 Előzetes bejelentkezésre
vasárnap: Zárva