Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

A tájház néprajzi gyűjteménye  a XIX. század végi endrődi paraszti életet mutatja be. A múzeumlátogatás mellett érdekes kézműves - és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk a látogatókat.

Endrődi Tájház
Az endrődi településrész első muzeális kiállítóhelye az 1977-ben létesült tájház. Endrőd paraszt-társadalmának népi építészetét és lakáskultúráját bemutató múzeum. A műemlék jellegű védettséget élvező épület építtetője Hunya István 80 holdas nagygazda. A ház impozáns utcai homlokzata a polgárosodó paraszti ízlés klasszicista építőstílusát reprezentálja. Az előtornác oszlopai és féloszlopai között ívelt tetejű léckerítés fut végig. A helyi szóhasználatban „soromplónak” nevezik e kis kerítést. Az oszlopsor feletti párkányzatot és az oromfal timpanonját egy sor cserép vízvető választja el. A timpanonból élesen válnak ki a vakolatdíszek: alul az egymásba kapcsolódó éremsor, feljebb a padlásnyílást széles keret öleli körül. A házcsúcs tengelyében kereszt, felette pedig az építés évszáma római számokkal felírva szalagkeretben látható.
Belépve a kiskapun feljutunk a tornácra, amelynek ereszét markáns faoszlopok tartják, melyek régen „darulábasak voltak”.
A gazdaház az alföldi, középmagyar háztípusba tartozik, annak is az elő- és oldaltornácos változatába. A ház bejárata az oldaltornác felől nyílik és innen a konyhába vezet. A konyhából jobbra a nagyházba (nagyszoba), balra hidegházba (kisház, kis szoba), majd innen a fennkamrába jutunk. Az oldaltornác felől nyílik még a nagykamra (gabonás, daráskamra) bejárata, melyből leválasztva alakították ki a hombárt. A hombárdeszkák zsilipszerűen egymásra csúsztathatók, így a termény (gabona) mennyiségének megfelelően állítható be a magassága.
A nagykamra mellett a kocsiszín és a kétállásos istálló helyezkedik el.
Sajnos ma csak a főépület (lakóépület) látható, ugyanis a melléképületet (keresztülvaló) az 1920-as években lebontották. Figyelemre méltó a hátsó udvart körbevevő téglakerítés, mely egyidős az épülettel.

 

Belépő: Teljes áru 700 Ft/fő

Kedvezményes 500 Ft/fő

Múzeumpedagógiai programok

Múzeumunk a nagyszámú gyermeklátogatók részére kidolgozott csoportos gyermekfoglalkozásokat, valamint családi programokat.
A programok előzetes bejelentkezéssel rendelhetők meg.
A foglalkozások időtartama átlagosan 120 perc.

Bútorfestő foglalkozás
(Csoportos foglalkozás: 15-30 fő. Ára: 1200 Ft)
A bútorfestő foglalkozáson a gyerekek előre kifűrészelt lapokból csapolással raknak össze egy kelengyés ládát. Ezután különböző sablonok segítségével, színes motívumokkal díszítik.

Kézműves foglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A foglalkozás keretében a gyerekek kipróbálhatják a hagyományos kötélverő gépet, melyen színes köteleket készíthetnek. Fazekaskorongjaink segítségével belekóstolhatnak a kerámiakészítés tudományába. Az aprólékosabb munkát kedvelők, pedig a gyöngyfűzés rejtelmeibe tekinthetnek be.

Kemencés sütőfoglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A foglalkozáson a kemencés kelt tészták készítésével ismertetjük meg a látogatókat. A kelt tészta alapanyagain, és készítésének eszközein kívül megismerhetik a készítés menetét, sőt maguk is kipróbálhatják a perec, a kifli és a lángos készítését. Az elkészült „remekműveket” az udvari kemencénkben kisütjük, melyeket emlékbe hazavihetnek a programon résztvevők.

Mézeskalács-készítő foglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-30 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A mézeskalács-készítő foglalkozáson a gyerekek megismerhetik a mézes tészta készítésének menetét és alapanyagjait. Az előkészített tésztából pedig maguk is kipróbálhatják a mézes tészta formázását. Az udvari kemencénkben kisütött mézeskalácsokat, tojáshabbal vagy növényi magvakkal díszíthetik.

Csizmadiafoglalkozás
(Csoportos foglalkozás 15-20 fő. Ára: 1200 Ft/fő)
A falusi kézműves szakmák közül az egyik legfontosabb volt a csizmadia és cipész mesterség. A foglalkozáson a gyerekek megismerkednek a csizmakészítés menetével, a csizma fontos alkatrészeivel, valamint elkészítenek egy faszegekkel összeerősített csizmasarkat. A foglalkozás résztvevői eredeti lábbelikészítő eszközök alapján elkészített műtárgy másolatokon próbálják ki az egyes munkafolyamatokat.

Családi programok

Kemencés ételek bemutatója
(Családi program 10-15 fő. Ára: 3000 Ft/fő)
Az ételkészítési bemutatón a kemencében való sütés és főzés rejtelmeibe vezetjük be a részvevőket. Bemutatjuk igény szerint a cserépfazékban való főzést és a bádog tepsiben készülő kelt tészták és más sültek elkészítését. A résztvevők nemcsak az ételek elkészítését tanulmányozhatják, hanem a kemence fűtésében is részt vehetnek.

Falusi disznótor bemutató
(Csoportos foglalkozás 15-20 fő. Ár igény szerint változó.)
A bemutatón a résztvevők megismerhetik a falusi disznóölés folyamatát, illetve a sertés feldolgozását a kész ételekig. A hagyományos szalmás perzselés mellett, bemutatjuk a fatüzeléses perzselő használatát is. Az érdeklődők tevékenyen részt vehetnek a munkálatokban a felbontástól a kolbász és hurkakészítéséig.

Cím
5502 Gyomaendrőd, Sugár út 20.
Telefon
Nyitva tartás
hétfő: 9:00-14:00
kedd: 9:00-14:00
szerda: 9:00-14:00
csütörtök: 9:00-14:00
péntek: 9:00-14:00
szombat: 9:00-13:00Előzetes bejelentkezésre
vasárnap: Zárva